UMSITINGIN
Tú ert her: UMSITINGIN << - GREINAR
Tvørávegur 37
Postboks 80
800 Tvøroyri
Tlf. 611085
tvoroyri@tvoroyri.fo
13-02-2015

"Altíð væl móttiknir á Tvøroyri"

 

 
 
 
 
“Vit hava altíð verið sera væl móttiknir á Tvøroyri”

Brævasamskifti  við kapteynin á HDMS Thetis

Nú skipið hjá Donsku Sjóverjuni, HDMS Thetis, í ovurmorgin leggur at nýggju djúphavnini á Tvøroyri, hava vit fingið orðið á kapteyn Mogens Maschoreck, ið hevur danska heitið Kommandørkaptajn, Chef for 4. Kapacitet.

Tað er børnunum í kommununi, og oynni sum heild,  til stóra gleði, at sleppa til tílíkan forkunnugan tunnusláttur. Í hópatali og í góðum lag, møta tey grýluklødd upp og verða væl móttikin av manningini, ið eftir sjálvan tunnuslátturin, bjóðar heita sjokulátu og bollar. Bæði børn og vaksin eru hjartaliga vælkomin umborð.

Vit hildu, at tað hevði  verið stuttligt at fingið orð á ovastan , fyri á tann hátt at fingið eitt sindur at vita um gerandisdagin hjá manningini. Eisini spurdu vit teir m.a. hvat teir hildu um hesa siðvenjuna, ið nú hevur yvir seksti ár á baki. Vit lata orðini hjá kapteyninum standa, sum hann hevur sent tey, á donskum:

Eitt sindur um HDMS Thetis: Inspektionsskibet THETIS er bygget på Svendborg Værft som nybygning nr. 194. Oprindeligt et inspektionsskib, og i mange år tillige det skib, der varetog KANUMAS-projektet, der bestod af seismologiske målinger ved Grønland. I 2002 blev det besluttet at indrette det område i THETIS agterskib, som tidligere havde været anvendt til KANUMAS projektet, til et kombineret kommando- og planlægningsrum. Medio 2003 virkede THETIS for første gang som kommandoskib for Søværnets Taktiske Stab. THETIS har igennem årene virket som kommandoskib i flere sammenhænge, men har tillige løst traditionelle inspektionsskibsopgaver. THETIS er tildelt det internationale kaldesignal OUEU og NATO-skrognummer F 357.

Skibet er søsat den 14. juli 1989 og navngivet den 15. september 1989 af Hans Kongelige Højhed Kronprins Frederik. Afleveringen til søværnet fandt sted den 22. juni 1990, og den 1. juli 1991 indgik THETIS i Flådens tal, samtidig med at kommandoen hejstes for første togt. THETIS er adopteret af Svendborg og Ilulissat.

 

THETIS er navnet på en havnymfe. Hun var mor til den græske helt Achilleus, som hun dyppede i floden Styx for at gøre ham udødelig. Uheldigvis fik han imidlertid et sårbart punkt – hælen, hvori hun holdt sønnen under dypningen i floden. Det blev senere hans bane, da han blev såret i hælen. Deraf betegnelsen Achilleshæl for en persons sårbare punkt.

Manningin, hvussu er hon samansett hendan túrin?

Stambesætningen består af 47 mand, fordelt i 3 (4) divisioner, som så yderligere er inddelt i sektioner:

 

Taktisk division – Varetager opgaver indenfor våbenområdet, navigationsområdet og

                       Dæksområdet.                

 

Teknisk division - Varetager opgaver indenfor: vedligehold, maskineri/driftsområde og

                        Forsyningsområdet.    

 

Forvaltningsdivision – Varetager opgaver indenfor: alt det administrative, så som

                              Personale og økonomi

                              Samt forplejning.  

 

Helikopterdivision – Etableres når vi har helikopter ombord og består typisk af

                          yderligere 3 personer som indgår i besætningen.

 

I særlige tilfælde eller under øvelser m.m. tilføres der som regel besætningsmedlemmer, vi har på denne tur været 55 personer ombord.

Ligeledes har vi også sejlads med værnepligtige som plejer at være et hold på 16 personer, så en besætning på 50 – 70 personer er ikke helt unormalt.

Hvussu sær ein vanligur gerandisdagur út umborð? En typisk dag hvor der ikke foreligger opgaver ud over de rutinemæssige, kan listes op på følgende måde: kl. 07:00 er der udpurring, kl. 07:20 – 08:00 spises der morgenmad. Kl. 08:00 møder alle i de respektive divisioner/sektioner, hvor dagens arbejde og opgaver snakkes igennem. 08:15 til 09:00 er der rengøring i skibet, derefter påbegyndes det daglige arbejde/opgaver, såsom almindelig vedligehold af skibet, madlavning m.m. kl. 11:30 – 12:00 er der frokost, hvorefter der er pause til kl. 13:00, hvor besætningen igen møder i divisionerne/sektionerne og forsætter de pålagte opgaver. Øvelser vedrørende egen og andres sikkerhed, såsom brand og havari, har vi også en hel del af, hvor disse øvelser typisk ligger om eftermiddagen. Kl. 17:30 – 18:00 er der aftensmad og så er den dag gået, sådan godt og vel. Øvelser kan dog forekomme døgnet rundt.

Hvussu er tað at sigla á Norðuratlansahavinum um veturin? Det kan til tider være under barske vejrforhold og give nogle udfordringer vedrørende sejladsen.

Eru tit úti í øllum veðri? Hvør er tann ringasti túrurin tit hava verið úti fyri undir Føroyum? Ja, hvis det er påkrævet eksempelvis i fm. søredninger, ellers tages der hensyn til både besætning og skib når vejret er dårligt, hvor vi som regel kan ligge i læ i en af fjordene. Dette for at sikre, at besætningen på alle tider af døgnet er veludhvilede og klar til at løse længerevarende opgaver til søs, hvis behov for støtte opstår.

Det er svært at beskrive, hvad den absolut værste tur har været, idet der har været flere episoder, hvor blandt andet vejret har givet udfordringer. Blandt andet kan nævnes en tur på vej fra Danmark til Færøerne, hvor både vind og bølger var af sådan en karakter, at vi fik op til flere knuste ruder oppe på broen. Ikke sjældent opleves bølger på over 20 meter i Nordatlanten, disse er voldsomme, selv for et forholdsvist stort skib som THETIS der er bygget til forholdene.

Er Thetis eitt sjógott skip? Ja! THET-KL er bygget og udrustet under hensyntagen til sejlads i Nordatlanten i farvandene omkring Færøerne og Grønland. Skibene er konstrueret til at kunne løse opgaver under alle vejrforhold. Skroget er isforstærket og forsynet med et antal vandtætte skodder og har dobbelt klædning indtil 2 meter over vandlinien. Overisning er søgt minimeret, bl.a. er ankerspil og fortøjningsudstyr placeret under dæk, ligesom de dæksområder og dele af overbygningen, som er særligt udsatte for overisning er opvarmet. Stabiliseringsanlæg – stabilisatorfinner og rulledæmpningsanlæg – sikrer, at den ombordværende helikopter kan operere selv under vanskelige forhold.

Hvussu leingi er manningin umborð, áðrenn hon verður skift? 2-3 måneder

Hvør er ”livitíðin” fyri eitt skip sum Thetis? 35 – 40 år.

Hvussu dámar tykkum siðvenjuna at sláa tunnu, her á Tvøroyri? Søværnet er et værn med masser af traditioner, som på en eller anden vis bliver fejret eller højtideligholdt, derfor er traditionen vedrørende fastelavn i Tvøroyri også en begivenhed som skal holdes i hævd, så en god kontakt mellem lokalbefolkningen og besætning kan styrkes/bevares.


Hvussu er tað at fáa vitjan av børnunum? 
Det er meget sjovt, selv om det kan virke lidt kaotisk, når der myldrer så mange børn ombord på en gang. Men de er som regel nysgerrige og stiller mange sjove spørgsmål.


Kennir manningin tað sum eitt kærkomið frávik frá vanligu uppgávunum umborð? 
Det er altid sjovt for besætningen, når der sker noget ud over det sædvanlige og når besætningen er afskåret fra, at holde fastelavn med sin egen familie derhjemme, er det derfor et kærkomment afbræk på hele togtet.


Kenna tit tykkum vælkomnar á Tvøroyri? 
Så absolut!

Tvøroyri hevur eina 60 ára gamla siðvenju fyri at halda føstulávint saman við sjóverjuni og er eisini ættleiðingarbýur fyri systirskip tykkara, Vædderen. Merkja tit mun á móttøkuni tá tit koma til Tvøroyrar, í mun til onnur  støð í Føroyum? VÆDDEREN er det eneste af de 4 Inspektionsskibe som er adopteret på Færøerne.

Indenfor de sidste par år, har besætningerne på de 4 Inspektionsskibe skiftet fra skib til skib, hvorimod besætningerne førhen, havde et mere fast tilhørsforhold på 1 af skibene. 4. KAPACITET som er ombord i THETIS i øjeblikket, er oprindeligt en af de faste besætninger fra VÆDDEREN.

Vi er altid blevet taget særdeles godt imod i Tvøroyri.

Er hetta ein siðvenja, ið tit virðismeta og ynskja at halda við líka tey komandi árini? Denne tradition kommer forhåbentlig til at forsætte i mange år fremover og selv om det kun er VÆDDEREN som er adopteret i Tvøroyri, så bliver der fra søværnets side, bakket op omkring denne tradition og afholdes så vidt det er muligt hvert år, uanset hvad det er for et skib eller besætninger der måtte sejle omkring Færøerne, ved fastelavns tid. 

Hvar leiða ábyrgdaruppgávurnar Thetis eftir Føstulávint? Pligterne efter fastelavn bringer os til Vestmanna, hvor vi den 19. februar skifter besætning og den nuværende besætning skal hjem til et velfortjent hvil, efter 2 måneders sejlads i Nordatlanten.

Hava tit eina heilsan til børnini? Vi vil gerne byde jer alle sammen velkommen ombord i Inspektionsskibet THETIS og håber på at I, børn som voksne forsat ønsker at komme ombord, for at slå katten af tønden.

 

Vit takka Maschoreck kapteyni fyri sera áhugaverda samskiftið og ynskja honum og manningini blíðan byrð í framhaldandi arbeiði teirra umborð. Eisini vilja vit takka fyri, at vit á Tvøroyri, í so mong ár, hava havt møguleikan at senda børn okkara umborð á sjóverjuskipini, til hetta ógloymandi upplivilsi.

Minnist til tunnuslátturin sunnudagin 15. februar kl. 14:00. Øll, bæði stór og smá, eru hjartaliga vælkomin!

 

 

 

 

 




Umsitingin, Tvørávegur 37, Postboks 80, 800 Tvøroyri - Tlf. 611085 - tvoroyri@tvoroyri.fo